ייצוגים של צבע בצילום -
צילום פורטרטים וחלקי גוף המקבלים משמעות באמצעות צבעוניות
מגישה : מאיה רגב
מבוא
פרויקט הגמר שלי השנה יעסוק בנושא צבעים, גוף ורגשות. בפרויקט שלי אני אצלם פורטרטים של חלקי גוף שכל אחד מהם בצבע שונה בהתאם לרגש אותו אני ארצה להביא לידי ביטוי בפריים. לפני שהתחלתי לקרוא ולחקור על הנושא חשבתי לעצמי איך אפשר לקשר בין שלושת הדברים האלו? איך אפשר לבטא רגש דרך חלק ספציפי מהגוף?
לכן, בעבודתי ארצה לחקור את הקשר בין שלושת ההיבטים ומהם הגורמים המקשרים ביניהם על ידי ניתוח תצלומים העוסקים באחד או יותר משלושת ההיבטים הללו. בסופו של דבר ארצה להביא לידי ביטוי בצילומיי את המשמעויות אותן גיליתי בסקירת ספרות זו.
כאשר התחלתי לחפש צילומים של חלקי גוף משולבים עם צבע נתקלתי בקושי כיוון שרוב הצילומים היו בשחור לבן. אך לאחר חיפוש מעמיק הצלחתי למצוא צלמים שמצלמים באופן בסגנון דומה לסגנון בו אני מתכוונת לצלם בפרויקט שלי.
הצלמת הבולטת ביותר שמצאתי ועבודתיה מתכתבות עם עבודתיי היא לינדזי אדלר, (lindsay adler, 1985). בעבודותיה התרכזה בעיקר בצילום פורטרטים תוך שילוב צבע ומשחק של אור וצל, חלק רב מצילומיה הם צילומי אופנה.
בעבודתי אחקור את משמעות השילוב בין שלושת ההיבטים של צבעים, גוף ורגשות. אתן דגש על המשמעות של כל צבע ואיך הוא מעצים את הרגש אותו מנסים להעביר בצילום. ואחקור תמונות המשלבות בתוכן לפחות אחד משלושת ההיבטים האלו.
צילום פורטרטים
צילום פורטרטים הוא צילום של בן אדם או של חלקים ממנו, תוך התייחסות לתאורה, הבעות, זווית צילום, קומפוזיציה, מיקום ועוד
צילום פורטרטים יכול להיעשות בצורה אומנותית, קלאסית או תיעודית.
לרוב צילומי הפורטרט נעשים בצורה מבוימת כך שלמצולם יש ידיעה על המצלמה ועל הצלם ונוצר ביניהם קשר שבו המצולם מביע את עצמו או את מה שהצלם מבקש ממנו להביע לידי ביטוי בצילום.
"מטרת צילומי הפורטרט הם להביע לידי ביטוי מצבי רוח או רגשות, דיוקן או אישיות." (י. בר דוד,2019) .
צילום הפורטרט אינו דבר קל ומביא עימו קשיים רבים כגון: הבאת המצולם לידי כך שיבטא בדיוק את הרגש אותו הצלם רוצה להעביר בתמונה אותה הוא מצלם, או המחשבה של הצלם איך הוא אמור לבטא את הרגש או את האישיות על ידי צילום הפורטרט צילום הפורטרטים התפתח במהלך השנים על ידי צלמים וצלמות חדשים שחיפשו להביא דרך הפורטרטים משהו שונה וחדשני שיוסיף לערכו של צילום זה ויבטא בצורה יותר טובה היבטים נוספים שאותם צלמים הרגישו שהם צריכים בעבודותיהם.
ג'וליה מרגרט קמרון הייתה צלמת הפורטרטים השמרנית המפורסמת ביותר, היא צילמה פורטרטים רבים של אנשים תוך הבעת אמנותה, בצילומיה יש התייחסות רבה לתולדות האמנות והספרות שאליהם הייתה מחוברת. "כשקמרון החלה לצלם, צילום הפורטרט היה עניין בורגני ומסחרי… קמרון לא אהבה את המראה הסתמי של הדיוקנאות האלה כי הם היו בעיניה שטוחים וחסרי השראה. תצלומיה היו למן ההתחלה שבירה קיצונית של כל מה שנעשה בצילום בעבר". (י. בר דוד,2019). כפי שנאמר בציטוט זה קמרון נחשבת כפורצת דרך בזמנה בשיטת הצילום שלה ובאופן השימוש שלה בצילום פורטרטים.
צלמת נוספת ידועה בתחום צילום הפורטרט היא אנני ליבוביץ', שנחשבת כאחת מהצלמות הידועות ביותר בז'אנר זה, צילמה מפורסמים ואנשים רבים תוך הבאתם למצבים בהם לא היו לפני ותוך שימוש ברמזים לחייהם הפרטיים בפריים, לייבוביץ' פיתחה סגנון ייחודי וחדשני של צילום אילוסטרטיבי שמביא סיפור קליט של המצולם תוך שימוש בדמותו הציבורית וכל זה תוך שימוש בצבעוניות גבוהה מאוד.
צבעוניות צילום
כאשר מצלמים תמונה ישנם הרבה פרמטרים בהם משתמשים ועליהם שמים דגש ואחד מהם הוא הצבע, הצלם בוחר תחילה האם הצבע משרת אותו בכלל בתמונה או שהוא רוצה שהתמונה תהיה בשחור לבן, ואם הוא בוחר בשימוש בצבע או צריך לחשוב איזה צבעים הוא רוצה שיהיו בפריים ואיזה צבעים ישרתו אותו בצורה הטובה ביותר להעברת המסר שלו. כמובן שכל בחירה כזאת היא משמעותית וחלק מהחשיבה הקודמת של הצלם לפני שהוא מצלם את התמונה .
הצבעים עצמם מתחלקים לקבוצות, הצבעים החמים, הקרים, הנייטרלים ושחור ולבן.
לכן, אם צלם רוצה לצלם תמונה שתעביר מסר עצוב הוא יבחר להשתמש בצבעים קרים וההפך לחמים, ושילוב של השניים יוצר מן מתח ומושך את עינו של הצופה, שימוש בשחור ולבן יוצר מן ניגודיות בין הלבן המסמל טוהר ותמימות לבין שחור שמסמל אפלה וחושך.
לכל צבע יש משמעות שונה והוא מייצג רגש שונה ברוב המקרים, כל בן אדם רואה צבעים ומנתח את משמעותם בדרך שונה אך זה תיאור בסיסי שיכול להשתנות מצופה לצופה.
למשל, אדום הוא צבע חם שמסמל אהבה תשוקה ומיניות אבל מצד שני מסמל גם אלימות ודם. הצבע הצהוב מסמל שמחה, מנוחה, תקווה, כתום מסמל אנרגיה וחום, ורוד מסמל אהבה ונשיות, כחול מסמל מים, קור, דיכאון אך גם רוגע, ירוק מסמל סביבה, בריאות ונדיבות, חום זה אדמה ויציבות, שחור זה רוע, אופל וחשכה ולבן מסמל טוהר, שלווה, צעירות.
ישנם מונחים כגון צבעים משלימים שהם צבעים שכאשר שמים אותם אחד ליד השני זה מושך את תשומת הלב של הצופה ומושך את העין. "צבעוניות ניגודית פירושה הצלבה או הצמדה בתמונה אחת של צבעים שנמצאים הרחק זה מזה במעגל הצבעים, כגון צבע חם לצד צבע קר, לעתים הצלבה כזו יוצרת הפרעה, "רעש" ויזואלי ואפקט צורמני". (יוסף בר דוד, 2019).
לשימוש בצבע יש כל מיני מטרות בצילום, אם זה להגשת רגש מסוים, או להדגשת הדמות או מתן אווירה מסוימת בפריים, הצבע יכול להדגיש גם מזג אוויר אם זה רלוונטי לתמונה. שימוש בצבע הוא חשוב מאוד כי הוא מושך את עין הצופה ויכול לייצר קשר רגשי עם הצופים. "השימושים בצבע יכולים להיות כדי להבליט דמויות, להכווין את עיני הצופה, ניתן להשתמש בסכימות צבעים כדי לבנות אווירה מסויימת או לחזק את סיפור הפריים. הצבע יכול להיות משולב ברקע, בתלבושות, ברהיטים באביזרים או בכל אלו יחדיו". (מערכת איי ספוט, 2015).
צילום חלקי גוף
כאשר מצלמים פורטרט אפשר להתמקד בפנים או אפילו בכל הגוף אבל ניתן גם לצלם חלקי גוף שנחשבים לצילומי פורטרטים. הגוף יכול לשמש את הצלמים בכל מיני מטרות אבל המטרה הידועה ביותר היא צילום ארוטי, לרוב כשאנשים שומעים על צילומי גוף הם ישר נוטים לחשוב שמדובר בצילומי עירום אך גם צילומי ערום הם הרבה מעבר לכך, כאשר צלם בוחר לצלם אנשים בעירום הוא רוצה להעביר דרך זה מסר מסוים או לנסות להגיע לעומקים דרך זה. למשל, צלם יכול להשתמש בצילומי עירום על מנת לחקור את הגוף או על מנת להביע דרכו את הפשטות ואת הטוהר שיש באדם.
צילום הגוף התפתח במשך השנים והיה מאופיין לפי גורמים שונים בכל תקופה על פי מה החברה חשבה לנכון באותו זמן. אך בכל פעם היה צלם פורץ דרך או שינויים חברתיים שאפשרו את ההתפתחות בנושא צילום הגוף. בתקופה הפוסט מודרנית הגוף שימש בעיקר להבעת ארוטיות, הבעת מחאות לגבי מלחמות או סיטואציות חברתיות שקרו באותה תקופה ולהבעת השינויים החברתיים שעבר העולם והחברה עצמה במהלך השנים כמו למשל התחלת ההיכרות הרשמית עם הקהילה הגאה ותחילת קבלתה לחלק מהקהילה.
לאחרונה התווסף גם נושא צילום המחול וצילום הגוף בתנועה שמאפשר ראייה של הגוף בתנועות ובמצבים לא בהכרח נורמטיביים ושמסקרנים את הצופה ומושכים את העין.
צילום הגוף הוא בעיקר בשחור לבן במטרה שלא יהיו הסחות דעת מחלק הגוף עצמו וכדי שהתמונה תהיה מאוד ממוקדת וחדה, אין הרבה צלמים שמתמקדים בצילום חלקי גוף ספציפיים אך יש המון צלמים שעובדים עם הגוף עצמו, לאיזה מצבים אפשר לקחת אותו ומה אפשר לספר או להעביר דרכו בתמונה. (בר דור, יוסף, (2019).
lindsay adler
בחרתי להתייחס כהשראה לצלמת lindsay adler מאחר ובצילומיה ניתן לראות את השילוב בין צילום פורטרטים וחלקי גוף אחרים ושילוב של צבעוניות מובהקת.
אדלר נולדה בארהב בשנת 1985 ויודעה בעיקר בצילומי האופנה שלה. בראיון שנעשה איתה ב 2019 אומרת אדלר כי "אחד הדברים הכי מיוחדים לגבי צילום זה שלא משנה מאיפה אתה או איזו שפה אתה מדבר, אני עדיין אוכל לתקשר איתך ולהתחבר אליך" (לינדזי אדלר,2019)
למרות שאדלר מצלמת צילומי אופנה וזה לא הנושא שאני עוסקת בו, אני בוחרת להתמקד בצילומים שלה בשימוש שהיא עושה בצבע בצורה בולטת מאוד וגם בחלקי גוף.
סיכום
צילום פורטרטים הוא נושא גדול ואפשר לקחת אותו להמון כיוונים ולכן אני בחרתי להתמקד בצילום חלקי גוף תוך הדגשת שימוש בצבע, למרות שבדרך כלל צילומים אלו של חלקי גוף נעשים בשחור לבן אני רוצה לעשות משהו שונה ולנסות להעביר תחושות ורגשות דרך חלקי הגוף אותם אני מצלמת ודרך השימוש בצבעים איתם אני אעבוד ובכך להעצים יותר את התמונה. מהסקירה שערכתי הצלחתי להבין בצורה יותר טובה את המקור של כל אחד מההיבטים שאני חוקרת ואיך כל אחד מהם התפתח ומה השימושים של כל אחד מהם, בזכות זה אני אוכל לשלב אותם בצורה הכי טובה בפרויקט שלי תוך הבנה איך כל אחד מהם משפיע על אופי הצילום שלי ומכך גם על משמעות הצילום כלומר, בזכות ההבנה שלי על כל אחד מההיבטים שאני משתמשת בהם בפרויקט שלי אני אוכל לדעת איך להביא את עצמי לידי ביטוי בצורה טובה יותר בסדרה שלי.
"תאוריות חדשות מתעקשות שהייצוג של הגוף באמנות הויזואלית הוא מרכזי בבניית החברה לא רק לנורמות של התנהגות אירוטית ומושכת אלא גם למערכות יחסים כוחניות בכללי"
(ג'ון פולטז, 1995).
כמו שאמר פולטז בימינו יש משמעות גדולה יותר לגוף ולייצוג שלו ואני ארצה בפרויקט שלי להביע צורה חדשה של צילום גם ולהכניס את המשמעות והרגשות שלי לתוך הפרויקט.
ביבליוגרפיה:
בר דור, יוסף, (2019), אמנות המבע הצילומי
https://meyda.education.gov.il/files/madaTech/tikshoret/Photo-OpticnewCuriculum.pdf
מערכת איי ספוט, (2015), סיפור בצבע
https://www.icinemaspot.com/index.php?p=tuts&tut=62&lang=he
סטודיו הראל, צילום פורטרטים
פולטז, ג'ון, (1995), "The body and the lens"
https://drive.google.com/drive/folders/1ofUpc8thYoUlk-rl_Sq-X8t5CH8ZTu61
https://www.youtube.com/watch?v=uXDvROCgrgQ - ראיון עם לינדזי אדלר
Finding a Style - Lindsay Adler, PhotoShelter- https://www.worldphoto.org/blogs/11-05-16/finding-style-lindsay-adler-photoshelter